Informatii despre ”PIPER NEGRU”-calitati curative

Piper negru

Piper negru Factorul curativ: boabe
Afectiuni pentru care se recomanda: astenie; infectii in gat, guturai; sensibilitate la frig – circulatie sangvina; reumatism; balonare.
Prezentare generala
Denumirea uzuala: Piper negru (lat. Piper Nigrum).
Scurta descriere:
Este regele neincoronat al condimentelor. In toata lumea sunt consumate anual cantitati enorme de piper, de diferite feluri: negru, alb, cu bobul lung, rosu etc. In mod traditional, in Romania se foloseste piperul negru.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Adaugat in mancare, mai ales pe timp de iarna, piperul negru este un adevarat elixir. El pune in miscare si digestia cea mai lenesa, face sangele sa circule mai bine si ne incalzeste corpul. Toti cei care au probleme cum ar fi indigestia frecventa, balonarea (produsa mai ales de contactul cu frigul), infectiile frecvente in gat, ar trebui sa foloseasca acest condiment. Ca planta medicinala, piperul negru este extrem de puternic in tratarea catorva afectiuni.
Recomandari:
– ceai din pudra de boabe impotriva infectiilor in gat, guturaiului
Efectele sunt aproape imediate: gatul se descongestioneaza, narile se desfunda, o fierbinteala placuta se raspandeste in intreg corpul. Raceala trece instantaneu.
– rachiu din pudra de boabe impotriva tusei De cate ori tusim, luam cate o inghititura mica. Terminatiile nervoase a caror iritare genereaza tusea vor fi in acest fel pur si simplu anesteziate, iar gatul va fi dezinfectat.
– pudra din boabe impotriva sensibilitatii la frig Vreme de o saptamana nu consumati deloc hrana rece (mai ales de la frigider) si la fiecare masa consumati 2-3 varfuri de cutit de piper negru macinat.
– plamadeala din boabe impotriva reumatismului
Cu o plamadeala de piper negru in rachiu, obtinuta la fel ca cea de la tuse, masati zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru incalzeste articulatiile si le face sa fie mai elastice, calmand durerile reumatice. Tratamentul este eficient mai ales atunci cand este frig si umezeala afara.
– pentru consum, ca adaos in mancaruri, impotriva asteniei
Venirea sezonului rece si lipsa de lumina ne fac pe multi dintre noi sa devenim inactivi, sa evitam excesiv de mult iesirile afara, oprind parca orice initiativa. Poate parea greu de crezut, dar cateva doze de piper ne vor incalzi si la propriu si la figurat, insanatosindu-ne imediat. Introduceti la fiecare masa o doza de piper negru cat de mare puteti suporta (nu trebuie sa apara jena digestiva sau alte stari de disconfort). Acest tratament se face maximum 5 zile la rand, iar efectele sale sunt miraculoase.
Preparare Ceai
In aceste afectiuni, putine leacuri sunt atat de puternice ca piperul negru. Intr-o cana de ceai fierbinte (nu conteaza de care, poate fi busuioc, menta, cimbrisor), se pun 2-3 varfuri de cutit de piper negru. Se lasa cateva minute, dupa care se bea cu inghitituri mici.
Macerat
Se pun intr-o jumatate de litru de rachiu tare sau, mai bine, de spirt alimentar diluat cu apa, 4 linguri de piper negru macinat, dupa care se lasa la macerat minimum 5 zile. Preparatul obtinut in acest mod se filtreaza, dupa care se administreaza astfel: se pune o lingurita de macerat intr-un pahar cu apa si se amesteca.
Plamadeala
Boabe de piper lasate la macerat in rachiu.
Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Piperul negru poate agrava afectiuni cum ar fi: gastrita hiperacida, hipertensiune, starile de nervozitate. In aceste afectiuni va fi administrat cu prudenta. Este contraindicat in starile inflamatorii acute si in hipertensiune grava.